Isolatie Groningen

Woont u in Groningen en wilt u graag uw woning beter isoleren? Er zijn verschillende opties als het op woningisolatie aankomt. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie, dakisolatie en zolderisolatie, maar ook gevelisolatie, muurisolatie of spouwmuurisolatie. Het is ook mogelijk om de kruipruimte of garage te isoleren of zoldervloerisolatie toe te passen. In onderstaande tekst vindt u alle informatie over de verschillende vormen van isolatie, wat de kosten zijn en uit welke materiaalsoorten u kiest.

Via het offerteformulier vergelijkt u gratis en geheel vrijblijvend offertes van menig isolatiebedrijf uit Groningen en omgeving. U kiest zelf voor het isolatiebedrijf van uw wensen.

Isolatiebedrijf Groningen

Vraag gratis offertes aan

Soort isolatie (*)

Wanneer is uw woning gebouwd? (*)

Wat is de oppervlakte van de muur (ongeveer)? (*)
Welk type isolatie wenst u? (*)

Wat is de oppervlakte van de vloer (ongeveer)? (*)
Welk type dakisolatie wenst u? (*)

Wat is de oppervlakte van het dak (ongeveer)? (*)

Wat is de gewenste uitvoerperiode? (*)
Voordelen isolatiebedrijf Groningen

Er zitten een aantal voordelen aan onze werkwijze. Ten eerste zijn de offertes die u via het offerteformulier aanvraagt altijd vrijblijvend! Na uw aanvraag, nemen maximaal 5 isolatiebedrijven contact met u op en sturen zij hun prijsopgaven naar u toe. U vergelijkt deze offertes onderling, onder andere op prijs en aanbod. Zo vindt u een isolatiebedrijf uit Groningen en omgeving en bespaart u op de kosten. De voordelen op een rijtje:

 • Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen
 • 5 bedrijven vergelijken op prijs en aanbod
 • Op de kosten besparen

Waarom isoleren?

Er zijn verschillende redenen waarom u woningisolatie in Groningen kunt laten aanbrengen. Ten eerste houdt isolatie de warme lucht vast, wat ertoe leidt dat u minder hoeft te stoken en de energierekening dus een stuk lager is. Daarbij komt dat minder energieverbruik beter is voor het milieu.

Het tweede voordeel is een aangenaam leefklimaat in huis. Waar isolatie ’s zomers de warmte buiten houdt, zorgt het in de winter ervoor dat de warmte juist binnen blijft. Ten derde heeft u de investering vaak binnen korte tijd terugverdiend. Tot slot zorgt isolatie voor een waardestijging van uw woning. Waarom uw huis isoleren?

 • Lagere energierekening
 • Beter voor het milieu
 • Aangenaam leefklimaat
 • Snelle terugverdientijd
 • Waardestijging van uw huis

Isolatie expert gezocht?

Vul het offerteformulier en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van specialisten uit uw regio.

Bespaar tot 35%
op de kosten!

Vergelijk de offertes en bespaar tot wel 35% op de kosten voor installatie, reparatie en onderhoud!

Ervaren specialisten voor isolatie!

Wij werken alleen samen met isolatiespecialisten met jarenlange ervaring in het vak!

Navigeer snel naar:

Spouwmuurisolatie Groningen

Een spouwmuur is een open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Al aan het begin van de twintigste eeuw ontdekte men de voordelen van spouwmuurisolatie. Destijds werd bij spouwmuurisolatie de spouw nog vrijgehouden, terwijl tegenwoordig bij spouwmuurisolatie isolerend materiaal tegen de binnenmuur wordt bevestigd. Wanneer u last heeft van condens op de muren, dan is vaak slechte spouwmuurisolatie de oorzaak van. Om dit te verhelpen is het van belang te kiezen voor na-isolatie, bijvoorbeeld met isolatieparels. Deze worden vermengd met lijm, opdat het materiaal niet verzakt. Een isolatiebedrijf uit Groningen maakt dan verschillende gaatjes in uw muur om vervolgens de EPS-parels naar binnen te spuiten.


spouwmuurisolatie Groningen

Wat is spouwmuurvervuiling?

Spouwmuurvervuiling is aanwezig vuil dat in de spouwmuur terecht is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan cementresten, zand, puin en ander afval. Vooral bij oudere huizen komt spouwmuurvervuiling voor.

Wanneer de vervuiling dusdanig erg is, is de kans aanwezig dat er vochtproblemen of schimmel op de binnenmuren komt. Behalve dat het slecht is voor uw woning in Groningen, is het ook slecht voor uw gezondheid. Schakel een isolatiebedrijf in die de spouwmuurvervuiling verwijdert. Om het te verwijderen, halen ze een aantal sten uit de buitenzijde van de muur, om de vervuiling weg te halen.

Wilt u de spouwmuur isoleren? Laat dan de spouwmuurvervuiling verwijderen.

spouwmuur isoleren

Materialen en kosten

Bij spouwmuurisolatie zijn er diverse mogelijkheden als het op materiaalsoorten aankomt. De drie populaire soorten die veel gebruikt worden, zijn glaswol, EPS en PUR. Glaswol is gerecycleerd glas dat in de vorm van glaswolvlokken in de spouwmuur geblazen wordt. Dit materiaal isoleert zowel akoestisch als thermisch. De gemiddelde prijs per m² ligt rond de €15,-.

EPS, beter bekend als piepschuim, komt voort uit aardolie. Het zijn kunststof bolletjes die in de spouwmuur geblazen worden. Dit materiaal is bovendien volledig recyclebaar. U betaalt gemiddeld €20,- per m². PUR is een vloeibaar kunststof materiaal. Voordeel hiervan is dat het alle kieren en spleten in de spouw dicht. Echter zorgt het vaak wel voor geuroverlast en is het niet recyclebaar. De gemiddelde prijs ligt op €25,- per m².

Hoe werkt spouwisolatie?

Bekijk de ervaringen met het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Na-isoleren spouwmuur

Het isoleren van de spouwmuur wordt door velen gezien als de ideale oplossing voor het verbeteren van de isolatiewaarde van een woning of bedrijfspand. Een spouwmuurisolatie kost namelijk weinig geld, en kan binnen een dag worden uitgevoerd.

Wilt u weten of het mogelijk is een na-isolatie toe te passen bij uw huis? Kijk dan eerst of er een spouw tussen de binnen- en buitenmuur zit. Dit controleert u door de afstand tussen de muren te meten bij een buitendeur. Bij een afstand boven de 24 centimeter is er sprake van een spouwmuur. Voor het na-isoleren van de spouw hebt u de keuze uit verscheidene isolatiematerialen.

Spouwmuurisolatie prijzen

De prijzen voor het isoleren van de spouwmuur, hangen met name af van het soort pand waarin u woont. De prijs voor de na-isolering van een appartement kost namelijk tussen de €700,- en €900,- terwijl een vrijstaand pand al snel een investering van €3.000,- tot €5.000,- vraagt. Het verschil tussen de minimum en maximumprijs is afhankelijk van het soort materiaal dat u kiest. Voor EPS-parels betaalt u bijvoorbeeld €23,- per vierkante meter, voor schuim van polyurethaan is dat €28,-. Hierboven komen dan nog de kosten voor het inschakelen van een erkend isolatiebedrijf. Het is afhankelijk van uw exacte wensen en de mate van ondersteuning die u nodig heeft hoe hoog de exacte prijs wordt. Om de investering enigszins te verminderen bestaan er bovendien verschillende subsidies, hiermee is het mogelijk om tot wel 35% op de uiteindelijke investering te besparen.

Besparing en terugverdientijd

De besparing en terugverdientijd van spouwmuurisolatie zijn lastig te benoemen. Dit komt omdat beide punten afhangen van bepaalde factoren.

Onder ander uw stookgedrag speelt een rol, net als het type isolatie en wat voor woning u heeft.

Heeft u een rijtjeshuis van zo’n 60m² en €900,- geïnvesteerd in spouwmuurisolatie? Dan bespaart u gemiddeld €405,- per jaar uit, wat inhoudt dat u het bedrag binnen 2 jaar terugverdiend hebt.

Prijstabel spouwmuur isoleren

Type-woningBuitenmuurEPS ParelsGlaswolPurschuim
Appartement30 m²€690,-€540,-€840,-
Rijtjeshuis60 m²€1.380,-€1.080,-€1.680,-
Hoekwoning90 m²€2.070,-€1.620,-€2.520,-
2 onder 1 kap100 m²€2.300,-€1.800,-€2.800,-
Vrijstaand160 m²€3.680,-€2.880,-€4.480,-

Toelichting: we hebben de volgende gemiddelde prijzen genomen: EPS parels: €23,-, glaswol: €18,- en purschuim: €28,-. Er zijn momenteel voor sommige huiseigenaren subsidies beschikbaar.

Spouwmuurisolatie laten aanbrengen in uw woning in Groningen?

Vraag via het offerteformulier gratis offertes aan en vind een erkend isolatiebedrijf!

Vloerisolatie Groningen

Het isoleren van vloeren is een isolatietechniek die vaak wordt vergeten door klanten uit Groningen. Dit komt doordat men bij een vloerisolatie al snel denkt dat u hiervoor de gehele vloer opengebroken moet worden. Dit is echter niet bij alle soorten vloerisolatie noodzakelijk: ook de isolatie van de kruipruimte of het overdekken van de bestaande ondervloer vormen mogelijke opties binnen de vloerisolatie technieken. Het voordeel van een vloerisolatie op de benedenverdieping is dat u hiermee de mate van optrekkende kou vermindert. Dit heeft onder meer gevolgen als een betere luchtvochtigheid in huis, en minder ongedierte. De vloerisolatie van de vloer op de bovenverdieping zorgt met name voor minder geluidsoverlast: de isolatieplaten beschikken over een dempende werking, waardoor zij de geluidsisolatie bevorderen. Deze betere geluidsisolatie geldt eveneens voor de isolatie van de zoldervloer.


vloerisolatie Groningen

Houten vloer isoleren

Bent u van plan om zelf de houten vloer te isoleren? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Het belangrijkste is dat er voor een optimaal resultaat een luchtlaag moet bestaan tussen het isolatiemateriaal en de houten planken.

Dit realiseert u door het materiaal tussen de balken te klemmen met behulp van klemmetjes of een draad. Welke methode voor bevestiging u ook gebruikt, maak geen gebruik van lijm. Lijm zal de ondervloer beschadigen als u later het isolatiemateriaal weer wilt verwijderen, en kan bovendien schadelijke stoffen uitstoten zodra u hiermee aan de slag gaat.


betonvloer isoleren

Betonvloer isoleren

Betonvloeren zijn vaak koud en kil. Betonvloerisolatie is dan de oplossing. Door de betonvloer te isoleren gaat er geen onnodige warmte verloren en is er een aangenamer klimaat in huis. Er zijn twee methoden die veel gebruikt worden bij het isoleren van de betonvloer. Dit is via de onderkant, namelijk via de kruipruimte. Deze methode is snel, omdat er geen breekwerk nodig is. Het is echter wel alleen mogelijk als u een kruipruimte onder uw woning in Groningen heeft. De andere methode is bovenlangs. Dit is een grotere klus, waar veel breekwerk bij komt kijken. De complete vloer moet er namelijk uitgehaald worden, om het isolatiemateriaal te plaatsen. Bovendien is het nodig om daarna de vloer opnieuw af te werken.

Kruipruimte isoleren

Isolatie van de kruipruimte zorgt voor een warmere vloer en voor een besparing op de energiefactuur. Een kruipruimte, of kruipkelder, vormt een natuurlijke barrière tussen de vochtige grond en de vloer van uw woning in Groningen. Er zijn twee mogelijkheden voor het isoleren van de kruipruimte.

De eerste is vloerisolatie, waarbij er isolatieplaten of dekens tegen het plafond van de kruipruimte worden aangebracht. Een andere optie is een vorm van isolatieschuim. Deze methode is alleen toepasbaar als de kruipruimte toegankelijk is om in te kruipen. De andere manier is bodemisolatie, waarbij de bodem van de kruipruimte voorzien wordt van schelpen, PUR of ander materiaal.

Aanbrengen van kruipruimte isolatie

Hoe wordt kruipruimte isolatie met isolatiechips aangebracht?

Verschillende isolatiematerialen

Voor vloerisolatie heeft u de keuze uit verschillende materialen. Een isolatiespecialist uit Groningen geeft u een persoonlijk en professioneel advies, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt. Het materiaal is afhankelijk van de gekozen methode. Kiest u voor isolatie van de kruipruimte, houd dan rekening met het feit dat de materialen goed bestand moeten zijn tegen vocht. Voor bodemisolatie is eps daarom erg geschikt, net als schelpen of isolatiechips. Isoleert u de onderzijde van de vloer, kies dan voor rotswol or spuitisolatie. Beide zijn erg geschikt omdat alle kieren en naden opgevuld worden. Voor isolatie van bovenaf is het juist belangrijk te kiezen voor drukvaste en dunne isolatieplaten. Hiervoor wordt PIR vaak ingezet.

Vloerisolatie prijzen

Vloerisolatie is mogelijk aan de onder- of bovenzijde van de vloer. Er zijn een aantal factoren die de prijs beïnvloeden. De kosten zijn onder andere afhankelijk van welke isolatiemethode u kiest en wat uw wensen zijn. Bovendien speelt het uurloon van een isolatiebedrijf of isolatiespecialist ook mee in de prijs. U betaalt gemiddeld €30,- per m² voor vloerisolatie. De prijsopbouw van vloerisolatie is relatief eenvoudig: het grootste gedeelte van de investering komt van het materiaal, ongeveer 60%. De overige 40% bestaat uit kosten voor de inzet van een isolatiespecialist en eventuele machinekosten. In onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijs van vloerisolatie.

Prijstabel vloer isoleren

Soort woningVloeropp.Boven langsOnder langsKruipruimte
Appartement60 m²€1.200,-€1.380,-n.v.t
Tussenwoning70 m²€1.400,-€1.610,-€1.050,-
Hoekwoning75 m²€1.500,-€1.725,-€1.125,-
2 onder 1 kap100 m²€2.000,-€2.300,-€1.500,-
Vrijstaand140 m²€2.800,-€3.220,-€2.100,-

Toelichting: we hebben in de prijstabel gebruik gemaakt van gemiddelde prijzen per m². Zo is de prijs voor het isoleren van de vloer aan de bovenzijde ongeveer €20,- per m². Omdat het arbeidsintensiever is om de onderzijde van de vloer te isoleren is dit ook iets prijziger. Zo betaalt u gemiddeld €23,- per m². De kruipruimte is qua vierkante meters meestal iets kleiner dan het vloeroppervlak. De gemiddelde prijs die u betaalt per m² is €15,-. Een appartement heeft meestal geen kruipruimte.

Vloerisolatie laten aanbrengen door een isolatiebedrijf uit Groningen?

Vraag offertes aan en vergelijk deze onderling op prijs en aanbod!

Gevelisolatie Groningen

Gevelisolatie past men vaak toe voor isolatie van bestaande woningen. Dit wordt beschreven met de term na-isolatie (ook door middel van spouwmuurisolatie). Het nadeel van een dergelijke isolatie achteraf, is dat dit voor u tot enige overlast leidt. Voor een gevelisolatie heeft u in de meeste gemeentes, ook in Groningen, een vergunning nodig. Deze krijgt u alleen toegewezen wanneer de verbeterde isolatiewaarde van uw gevel (de Rc-waarde) boven de 1.3 ligt.

Voor nieuwbouwwoningen geldt bovendien dat de minimale isolatiewaarde op 3.5 uit moet komen. Dankzij deze verhoogde isolatiewaarden verdient u de investering in een gevelisolatie echter snel terug en zal de prijswaarde van uw woning sterk stijgen. Bovendien is gevelisolatie op de lange termijn één van de meest voordelige methodes voor het isoleren van een pand. Vraag via het formulier offertes aan van isolatiebedrijven uit Groningen.

gevelisolatie Groningen

Muurisolatie

Wanneer u niet over een spouwmuur beschikt, is het nog steeds mogelijk om muurisolatie uit te voeren. Er zijn dan twee mogelijkheden voor muurisolatie, namelijk het isoleren van de gevel en het isoleren van de binnenmuur. Bij muurisolatie van de gevel levert u geen binnenruimte in, blijft de warmte in de muren hangen en wordt uw gevel beschermd tegen weersomstandigheden. Muurisolatie aan de binnenmuur is alleen een oplossing als de andere opties geen mogelijkheden zijn. U levert echter wel volume in aan de binnenkant. De kamer is wel snel op temperatuur en het bouwvolume blijft ongewijzigd.


spouwmuur isoleren

Spouwmuur isoleren

De spouwmuur laten isoleren is een handige investering, omdat deze vorm van isolatie relatief snel terugverdiend is en je jaarlijks veel uitspaart op de energierekening. Bij spouwmuurisolatie is het wel ontzettend belangrijk in welk jaar uw huis gebouwd is. Het bouwjaar is namelijk afhankelijk of het huis een spouw heeft of niet.

Een woning die tussen 1960 en 1980 gebouwd is heeft een spouw, zonder isolatie. Heeft u een woning van voor 1920? Dan zit hier geen spouwmuur in. Belangrijk bij spouwmuurisolatie is dat de buitenmuur in goede staat is.

Gevelisolatie via binnenzijde

Wanneer spouwmuurisolatie en isoleren via de buitenzijde geen mogelijkheid zijn, is het een mogelijkheid om via de binnenzijde te isoleren. Dit is een ingrijpende klus, omdat alle ruimtes leeggehaald moeten worden. Het is belangrijk dat de gevel niet beschadigd en vochtig is, anders kan er geen isolatie geplaatst worden. Bij het isoleren van de binnenzijde zijn er 3 opties. Het plaatsen van cellenbeton blokken, isolatiepanelen of neerzetten van voorzetwanden. Er kan alleen binnen geïsoleerd worden als er genoeg ventilatie is binnen.

Gevelisolatie via buitenzijde

Isoleren via de buitenzijde is de beste optie, na spouwmuurisolatie. Een dergelijke isolatie bespaart u op de energiekosten, maar krijgt uw woning ook een andere uitstraling. Bij isolatie via de buitenzijde wordt isolatiemateriaal tegen de gevel geplaatst. De isolatie wordt afgewerkt met een afwerkingsmethode. Vaak wordt XPS gebruikt in de vorm van isolatieplaten. Dit komt omdat XPS een hoge isolatiewaarde hebben en ook goed beschermd zijn tegen vocht. U moet daarnaast ook een afwerkingsmethode kiezen. Veel gebruikte vormen zijn houten of metalen gevelbekleding, of crepi.


geluidsisolatie Groningen

Geluidsisolatie

Er bestaan twee verschillende soorten geluidsoverlast waar u last van kunt hebben: contactgeluid en luchtgeluid. Contactgeluid is geluidsoverlast waarbij de bron van het geluid zich direct op de vloer, wand of gevel bevindt. Een voorbeeld hiervan is het lawaai van zware vrachtwagens, of het stampen op de trap.

Bij een luchtgeluid ontstaat het geluid/de trillingen in de vrije lucht. Deze geluidstrillingen verspreiden zich via de lucht, en komen via de muren of het dak in de woning terecht. Een voorbeeld hiervan is het opstijgen van een vliegtuig.

Contact geluid isoleren

Aanvullende voordelen

Bijkomende voordelen van gevelisolering, zijn naast het verminderde warmteverlies tijdens de wintermaanden, het weren van overtollig zonlicht tijdens de zomer. Doordat veel isolatiemateriaal een zonwerende functie hebben zal de temperatuur binnenshuis in de zomermaanden heerlijk koel blijven. In de winter werkt het andersom de warmte blijft langer in huis. Daarnaast helpt de isolatie van uw gevel tegen geluidsoverlast van buitenaf. Door de extra laag zullen deze geluiden met wel 50% gedempt worden. Dit merkt u meteen, vooral indien er geregeld verkeer voor uw huis langskomt. Uw woongenot gaat er direct stukken op vooruit. Geniet dus door de isolatie van een heerlijke rust in uw woning.

Vliesgevelisolatie en stucwerk

In en om huis zijn er verschillende manieren mogelijk om de isolatiewaarde van het pand te verbeteren. Eén van de oplossingen is het isoleren van de vliesgevel. Een vliesgevel is een niet dragende gevel die geplaatst is om de uitstraling van het gebouw beter te maken. Een vliesgevelisolatie zorgt voor een hogere warmte- en geluidsisolatie en zal tevens de onderliggende muur beschermen tegen de weersinvloeden. Een alternatief voor een vliesgevelisolatie is het herstellen of aanbrengen van stucwerk. Het stucwerk vormt een extra laag over de stenen en zal op deze manier de isolatiewaarde verhogen en de aanblik van het pand opknappen.

Gevelisolatie prijzen

De kosten van gevelisolatie lopen zeer uiteen. Dit heeft voornamelijk te maken met het type woning waar u woont. Daarnaast speelt het soort materiaal en wat voor gevelisolatie u laat doen, ook een rol. Laat u uw buitenmuur isoleren door een isolatiebedrijf uit Groningen en heeft u een hoekwoning van 90 m²? Reken dan op een gemiddelde prijs van €9.450,-. Houd wel rekening met het feit dat u voor buitengevelisolatie soms een vergunning bij de gemeente moet aanvragen. Woont u in een rijtjeshuis en is het niet mogelijk om de buitengevel van uiterlijk te veranderen? Dan is binnenmuurisolatie de oplossing. Hier betaalt u zo’n €2.400,- voor.

Prijstabel gevelisolatie

Type-woningGeveloppervlakBinnenmuurBuitenmuur
Appartement30 m²€1.200,-€3.150,-
Rijtjeshuis60 m²€2.400,-€6.300,-
Hoekwoning90 m²€3.600,-€9.450,-
2 onder 1 kap100 m²€4.000,-€10.500,-
Vrijstaand160 m²€6.400,-€16.000,-

Toelichting: we hebben de volgende gemiddelde prijzen genomen: binnenmuur isoleren: €40,- per m2 en de buitenmuurisolatie: €105,- inclusief arbeidskosten. De prijzen hangen natuurlijk af van het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt.

Dakisolatie Groningen

Dakisolatie is van groot belang op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dit komt door de grote energiebesparing die dakisolatie oplevert. De isolatie van zowel een hellend als plat dak bespaart u jaarlijks tot wel 1500 m3 gas extra, doordat het warmteverlies in hoge mate wordt beperkt. De warme lucht stijgt nog wel op, maar verdwijnt door de dakisolatie minder snel naar buiten. Hierdoor blijft de warmte in huis behouden.

Naast een beter milieu levert een dergelijke verlaging van het warmteverlies door dakisolatie ook een groot budgetvoordeel op. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland per huishouden gemiddeld €1.850,- wordt uitgegeven aan de energiekosten. Een gedegen dakisolatie kan hierop jaarlijks €450,- in mindering brengen.

dakisolatie in Groningen

Verschillende dakisolatiematerialen

Deze isolatie kosten worden eens te meer verlaagd, wanneer u besluit deze isolatie zelf aan te brengen. Door het isolatiebedrijf alleen in te schakelen voor het leveren van de materialen, en zelf het isoleren uit te voeren, kunt u nog eens 15% op de uitgave besparen.

Wanneer u zelf de dakisolatie wilt uitvoeren, is het van belang dat u in de gaten houdt dat u een plat dak niet met elk materiaal kan isoleren. Voor platte daken zijn namelijk alleen isolatiematerialen geschikt die hun vorm behouden. Daarom kiest u het beste voor isolatieplaten van steenwol of hardschuim. Hiermee verzekert u zich van langdurig behoudt.

Platte daken zijn geschikt voor elke isolatie. Let wel op dat u tijdens het isoleren ook een vochtwerende laag aanbrengt.


platdakisolatie in Groningen

Platdakisolatie

Bij platdakisolatie zijn er drie technieken. Het verschil in de methoden ligt vooral aan de plek van de isolatielaag. Dit brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. De drie methodes zijn warme platdakisolatie, omgekeerde platdakisolatie en koude platdakisolatie.

Warme platdakisolatie heeft als voordeel dat de isolatielaag in de dakconstructie verwerkt is. Hierdoor ontstaat er een complete isolatieschil, die de isolatiewaarde optimaliseert. Bij de omgekeerde platdakisolatie ligt de isolatielaag bovenop de al bestaande dakbedekking. Dit betekent dat de isolatielaag snel te plaatsen is. Om de isolatieplaten op hun plek te houden is het wel nodig om kiezels of houtsnippers aan te brengen. Dit is een methode waarbij men de isolatieplaten of isolatierollen tegen de onderzijde van de dakconstructie plaatst.

Zolderisolatie

Naast de vele andere vormen van woningisolatie is zolderisolatie ook een goede optie. Zeker wanneer u van plan bent om op de zolder één of meerdere slaapkamers te maken. In dat geval is het belangrijk om zolderisolatie uit te voeren in de vorm van dakisolatie en te kijken naar de mogelijkheden voor een muurisolatie aan de binnenzijde van de zoldermuren. Is uw zolder een loze ruimte die u enkel gebruikt als opslag? Dan is zolderisolatie in de vorm van zoldervloerisolatie de beste optie. Dit is goedkoper dan een dakisolatie. Benieuwd naar de exacte kosten voor zolderisolatie? Vraag vrijblijvend offertes aan!

Dak of zoldervloer isoleren?

Een bekend dilemma: laat u de zoldervloer of het dak isoleren? Hier is geen concreet antwoord op te geven, omdat dit volledig afhankelijk is van uw wensen.

Als u echt een slaapkamer of werkruimte wilt maken van de zolder, is het belangrijk dat deze verwarmd kan worden. In zo’n geval is het slim om het dak te isoleren, zodat de warmte niet ontsnapt. Is de zolder een opbergruimte waar verder weinig mee hoeft te gebeuren? Dan is zoldervloer isolatie genoeg.

Plafondisolatie

Plafondisolatie voorkomt onnodig warmteverlies en zorgt voor het reduceren van geluiden. Deze manier van isoleren is efficiënt en redelijk betaalbaar. Er zijn diverse mogelijkheden bij plafondisolatie. Zo is het mogelijk om de kruipruimte of garage te isoleren, om de nodige vochtproblemen in de winter te voorkomen. U kiest dan het beste voor isolatieplaten zoals bijvoorbeeld EPS. Een andere optie is het plafond van de zolder isoleren. Aangezien zo’n 25% van de warmte door het dak gaat als dit niet geïsoleerd is, is dit zeker een goede optie. Dit kan via de binnenkant, maar ook vanaf de buitenzijde. De laatste mogelijkheid is plafondisolatie tussen 2 verdiepingen, bijvoorbeeld de slaapkamer of woonkamer. Vaak heeft dit een akoestisch doeleind, om geluid tegen te gaan. Bij isolatie tussen 2 verdiepingen wordt vaak het plafond verlaagd, waar dan isolatiemateriaal tussen gelegd wordt.

Dakisolatie prijzen

De investering in een dakisolatie is vergelijkbaar met die van een vloerisolatie. Toch liggen de prijzen aanzienlijk uit elkaar: de isolatie van een plat dak aan de binnenzijde kost rond de €495,-, terwijl het isoleren van een hellend dak aan de buitenkant tot wel €3.000,- kan kosten. Hierbij is ook het gekozen isolerend product van invloed.

Isolatieplaten van PIR vragen de grootste investering, maar zullen ook het beste isoleren. Bovendien zijn de platen van PIR direct beloopbaar. Dit zorgt ervoor dat er weinig afwerking vereist is. Voor welke techniek u ook kiest, het is bijna altijd noodzakelijk om eerst een dampwerende laag te monteren. Gaat u zelf aan de slag, dan mag u dit niet vergeten. Schakelt u een isolatiebedrijf uit Groningen in, dan doet men dit voor u.

Prijstabel dakisolatie

Soort dak + m²Plaatsing isolatieGemid. prijs per m²Totaalprijs
Hellend (60m²)Binnenlangs€35,-€2.100,-
Hellend (60m²)Buitenlangs€50,-€3.000,-
Plat (15m²)Binnenlangs€35,-€495,-
Plat (15m²)Buitenlangs€95,-€1.425,-

Toelichting: we hebben in de prijstabel gebruik gemaakt van gemiddelde prijzen per m². De prijs voor de isolatie buitenlangs van het platte dak is inclusief afwerking, de overige vormen zijn exclusief. Een zoldervloer isoleren behoort ook tot de mogelijkheden. Zoldervloerisolatie met PUR op een massieven vloer kost gemiddeld €30,- per m².

Meer wooncomfort in huis en besparen op de energierekening?

Laat dakisolatie aanbrengen door een isolatiebedrijf uit Groningen!

Isoleren van de garage

Bij veel mensen staat de garage vol met kostbare spullen, voorraad en andere dingen. Zo ook misschien wel bij u in Groningen? Het is dan geen gek idee om de garage te isoleren. De voordelen hiervan zijn vooral dat het een prettige plek wordt om te werken en klussen.

Daarbij wordt het een droge ruimte, waar u ook eenvoudig kostbare bezittingen opslaat. Het is mogelijk om het plafond, de vloer of de wanden van de garage te isoleren. Het plafond en de wanden zijn zowel van binnenuit als van buitenaf te isoleren.

Bij de vloer is het alleen mogelijk om een isolatielaag op de huidige vloer aan te brengen en er vervolgens een nieuwe vloerbedekking overheen te plaatsen.

Isolatie subsidie 2018/2019

 • Btw-korting: u betaalt slechts 6% btw, in plaats van de gebruikelijke 21%. Deze korting heeft betrekking op aanbrengen van isolatie bij vloeren, muren en daken. Het geldt alleen op woningen die ouder dan 2 jaar zijn.
 • Subsidie vanuit de gemeente: het is mogelijk om via de gemeente in Groningen subsidie aan te vragen. De subsidiepotjes verschillen vaak per regio en gemeente. Het is dus raadzaam om dit na te gaan bij uw gemeente of via de website van de Energiewijzer.
 • Subsidie VVE-woningen: bent u lid van de VVE en wilt u energiebesparende maatregelen treffen voor uw pand in Groningen? Dan is het nog mogelijk om een subsidie aan te vragen. Deze regeling geldt tot 31 december 2018. Daarna komen er weer nieuwe regels omtrent de subsidie. Voor meer informatie hierover kijkt u op de website van de Rijksoverheid.

Hoeveel kunt u besparen met isolatie?

Hoeveel u bespaart met isolatie is afhankelijk van de soort woningisolatie u laat aanbrengen. Zo is de investering in spouwmuurisolatie gemiddeld binnen 4 jaar terug te verdienen. U bespaart circa €238,- per jaar, wat omgerekend een percentage van 25% is. Met vloer- en bodemisolatie is de terugverdientijd langer, namelijk zo’n 12 jaar. Hier bespaart u gemiddeld €143,- mee, wat neerkomt op 15%. Tot slot is er dakisolatie, waarvan u de investering in gemiddeld zo’n 7 jaar terugverdiend. Ook dit komt neer op een besparing van gemiddeld €238,- en een percentage 25%.

Isolatiematerialen

PIR-isolatie

pir isolatie

Omdat er steeds nieuwe ontdekkingen worden gedaan op het gebied van isolatie en energiezuinigheid, komen er ook voortdurend nieuwe producten op de markt. Eén van de nieuw ontwikkelde isolatiematerialen is PIR. PIR staat voor polyisocyanuraat en heeft grote voordelen, zoals de hoge isolatiewaarde (zelfs in zeer dunne platen) en de uitstekende brandveiligheid van het materiaal. Een isolatiebedrijf uit Groningen informeert u desgewenst over de diverse eigenschappen.

Isolatieplaten

isolatieplaten Groningen

Voor plaatsen van isolatiemateriaal zijn er verschillende technieken mogelijk. Zo is het een optie om isolering aan te brengen in vloeibare variant zoals bij een spouwmuurisolatie, een zijn flexibele rollen beschikbaar voor onder andere een dakisolatie. Voor een vloerisolatie en gevelisolatie zijn echter isolatieplaten het meest geschikt. Met isolatieplaten kunt u bovendien in veel gevallen zelf de isolatie aanbrengen. Denk er wel aan om in ieder geval bij de dakisolatie ook een dampremmende laag aan te brengen.

EPS-isolatie

eps isolatie

De prijzen voor de beschikbare isolatiematerialen verschillen soms sterk van elkaar. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de isolatiewaarde en de hoeveelheid materiaal die nodig is voor het isoleren van een oppervlak. EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een product dat relatief hoge kosten kent. Kijken we echter naar de energiebesparing op de lange termijn, dan zult u op de lange termijn met dit product meer besparen dan met andere basismaterialen, u zult op termijn zelfs geld verdienen.

Steenwol

steenwol

Bent u van plan om een gevelisolatie te installeren bij uw pand in Groningen, en zoekt u naar een isolatiemateriaal dat niet alleen isoleert, maar tevens de mate van geluidsoverlast beperkt? Dan is steenwol, ook wel bekend als rotswol, een goede keuze. Steenwol is een zeer duurzaam product dat van basalt wordt gemaakt. Steenwol heeft bovendien een lange levensduur, waardoor u weinig omzien hebt naar de isolatie als het eenmaal geplaatst is. Wilt u meer over steenwol weten? Bekijk dan wikipedia.

Glaswol

glaswol Groningen

Eén van de meest gebruikte isolatiematerialen is glaswol. Dit komt doordat glaswol toegepast kan worden bij zowel een dakisolatie als gevelisolatie en vloerisolatie. Het voordeel van deze grondstof is dat het zowel zorgt voor een warmte-isolatie als warmtewering en brandwering. Het nadeel van glaswol is de slecht vochtwering. U dient dan ook een extra vochtwerende laag aan te brengen. Een isolatiebedrijf uit ons netwerk kan u hierbij snel en vakkundig helpen.

PUR-isolatie

pur

Naast de nieuwe PIR-isolatie, is PUR nog steeds verkrijgbaar. Hoewel op het gebied van isolatieplaten wellicht PIR het beste kan worden gekozen, is PUR zeer geschikt voor het toepassen van een spouwmuurisolatie. Hierbij wordt het materiaal door kleine gaten in de voegen gespoten, waarna het zal uitharden. Hoewel het materiaal een tijdje terug negatief in het nieuws was, is gebleken dat u zich hierover geen zorgen hoeft te maken. Op wikipedia vindt nog meer informatie over PUR.

Schelpen isolatie

schelpenisolatie Groningen

Een duurzaam materiaal voor isolatie zijn schelpen. Schelpen zorgen voor een hoge mate van isolering, en zullen zelfs op de lange termijn niet worden aangetast door vocht.

Daarnaast zijn schelpen 100 procent duurzaam, waardoor u niet alleen bespaart op de stookkosten, maar tevens bijdraagt aan een beter milieu.

Schapenwol isolatie

schapenwol isolatie

Naast schelpen is ook schapenwol een duurzame keuze voor het isoleren van uw pand in Groningen. Schapenwol wordt over het algemeen het meest toegepast bij de isolatie van het dak, waarna het kan worden afgewerkt met standaard gipsplaten. Het grote voordeel van schapenwol is dat het isolatiemateriaal vele andere positieve eigenschappen heeft naast de warmte-isolatie. Zo is het geurneutraliserend, vochtwerend en brandwerend.

Hennep isolatie

hennep isolatie

Hennep isolatie is de derde natuurlijke variant van isoleren. Hennep is geschikt voor zowel een dakisolatie als gevelisolatie en vloerisolatie. Het product heeft een goede vochtregulering, wat betekent dat de luchtvochtigheid binnenshuis stabiel blijft. Dit is met name positief voor mensen met astmatische en reumatische klachten. Bovendien zuivert hennep tijdens de groei al CO2 uit de lucht. Wilt u weten of hennep in uw woning gebruikt kan worden? Vraag dan een offerte aan via het offerteformulier.

Waar op letten bij isolatiemateriaal?

Bij isolatiemateriaal zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Dit zijn de isolatiewaarde, maar ook welk materiaal het milieu en uw gezondheid aantast. Daarbij moet isolatiemateriaal op de juiste manier aangebracht worden omdat het anders niet het gewenste effect geeft en er mogelijk koudebruggen of vochtproblemen ontstaan. Laat de isolatie het beste door een erkend isolatiebedrijf aanbrengen, zodat u zeker weet dat het goed gebeurd. Ga naar de website van Milieucentraal voor meer informatie over isolatiematerialen.

Terugverdientijd van isolatie

Wat de precieze terugverdientijd van de verschillende isolatievormen is, is lastig te zeggen. Dit komt namelijk omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren die verderop uitgelegd worden. Het terugverdienen van dakisolatie en spouwmuurisolatie is het kortst. Deze heeft u al binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Bij gevelisolatie, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde, ligt dit anders. Dit duurt zo’n 15 jaar. Dan is er nog vloerisolatie. U doet er zo’n 5 tot 8 jaar over om terug te verdienen.

Terugverdientijd per isolatie soort

Soort isolatieTerugverdientijd
Spouwmuurisolatie4 jaar
Vloerisolatie5 tot 8 jaar
Gevelisolatie (buitenzijde)15 jaar
Gevelisolatie (binnenzijde)13-15 jaar
Dakisolatie3 tot 5 jaar

Waar is de terugverdientijd van afhankelijk

Zoals hierboven al genoemd, is de terugverdientijd van een aantal factoren afhankelijk. Zo speelt de soort isolatie mee, maar ook in wat voor huis u woont. Bovendien is het ook afhankelijk van het stookgedrag. Op basis van de besparing op het aantal m³ gas per jaar keer het tarief voor 1 m³ gas, wordt de terugverdientijd bepaald. Het uitgangspunt is dat 1 m³ gas dezelfde prijs houdt, terwijl in werkelijkheid de prijs ieder jaar omhooggaat. Indirect betekent dit dat de besparing dus groter is en u de kosten sneller terugverdient.

isolatiemateriaal Groningen

Waarom Isolatie Expres?

 • Een lagere luchtvochtigheid in uw huis.
 • Veel geld besparen op de stookkosten.
 • Minder geluidsoverlast van buiten en van binnen.
 • Een waardevermeerdering van het bestaande pand.
 • Vermindering van warmteverlies bij het dak.
 • Minder opstijgend vocht vanuit de kruipruimte.
kosten isoleren Groningen

Isolatiebedrijf Groningen? Bespaar op isolatie!

Laat het duidelijk zijn dat woningisolatie veel voordelen heeft, zoals een lagere energierekening en meer wooncomfort. Daarnaast draagt isolatie bij aan een beter milieu. Ga dus voor zolderisolatie, dakisolatie of muurisolatie. Vraag offertes aan via het offerteformulier om met een isolatiebedrijf uit Groningen in contact te komen. U ontvangt maximaal vijf offertes van verschillende bedrijven. Vergelijk deze onderling op prijs en aanbod en bespaar tot wel 30% op de kosten.