steenwolisolatie

Steenwolisolatie

Een woning hoort lekker warm te zijn in de winter, daarom is het van groot belang dat u uw onderkomen goed laat isoleren. Dit is niet alleen om de warmte binnen te houden, dit is ook voor een stuk geluidsisolatie. Het lawaai van buiten kan niet naar binnen komen en andersom. Op deze manier hebt u minder last van de kou of warmte in uw woning. U bent zelf baas over de temperatuur in uw eigen huis. Bent u benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Vraag gratis offertes aan.

Wat is steenwol?

Steenwol is een minerale isolatiesoort, dit komt omdat het van steen gemaakt is. Het is eigenlijk niets anders dan verpulverd steen. Dit is vaak basalt of doleriet. Dit wordt gesmolten in een oven van 1.400 graden. Met een slinger wordt het gesmolten steen weer in draden gestold. Samen met een bindmiddel wordt er in de oven een mat van gemaakt.

Soorten isolatie mogelijkheden

Steenwolisolatie is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn natuurlijk ook verschillende isolatieklussen in een pand, denk hierbij aan vloer, dak, gevel en spouwmuurisolatie. Voor deze klussen kunt u kiezen voor steenwol. Voor alle klussen, behalve voor spouwmuurisolatie, kunt u rollen steenwolisolatie aanschaffen en monteren. Spouwmuur isolatie gaat echter wat anders. Hier wordt inblaaswol voor gebruikt, dit is losse steenwol in vlokkenvorm. Op deze manier kan het gemakkelijker in uw spouwmuur worden gespoten.

Voor- en nadelen

Steenwol heeft van zichzelf een goede isolatiewaarde van HR+. Dit is echter wel lager dan dat van glaswol, dit heeft namelijk een isolatie waarde van HR++. Glaswolisolatie heeft daarentegen weer een lagere geluidsisolatie. Beide varianten zijn kiemvrij en zijn dus geen voedingsbron voor schimmels of bacteriën. Het is daarnaast water afstotend en is brandwerend. Ten slotte is steenwolisolatie niet gevoelig voor veroudering en blijft zijn werk door de jaren heen doen.

Glaswolisolatie

Net als steenwol gemaakt is van steen, is glaswol gemaakt van verpulverd glas, dit is vervolgens verwerkt tot bruikbaar isolatiemateriaal. Het glaswol is er in twee soorten isolerende factoren, een HR+ en een HR++ variant. Net als steenwolisolatie is het ideaal te gebruiken als isolatiemateriaal in de spouw, gevel, vloer en dak. Het vormt geen voedingsbodem voor planten en ongedierte. Toch gaat ook dit jaren lang mee en zal uw huis beschermen tegen de kou van buiten.

Is uw woning geschikt?

Wilt u weten of de spouw van uw pand geschikt is voor spouwmuurisolatie? Dan is het verstandig om een isolatiebedrijf in te schakelen, zij komen namelijk enkele punten bekijken. Zij kijken naar uw spouwmuurbreedte, vochtplekken, voegbreedte en koudebruggen om zo te kunnen bepalen welk isolatiemateriaal er het beste bij uw onderkomen past. Zowel steen- als glaswol hebben beiden een goede prijs- kwaliteitverhouding. Het is maar net wat er bij uw woning en bij uzelf past. Steenwol heeft namelijk een betere geluidsisolatie dan glaswol, terwijl glaswol een betere warmte-isolatie heeft.