Spouwmuurisolatie

Veel huiseigenaren zijn niet bekend met spouwmuurisolatie. Ze vragen zich vaak hardop af wat spouwmuurisolatie is? Simpel uitgelegd is de spouwmuur zelf de ruimte tussen de binnen en buitenmuur van uw huis. Hiertussen zit een luchtruimte van zes centimeter en dit wordt de spouw genoemd. Dit gebied kan worden gevuld met isolatiemateriaal waardoor de warmte in huis beter wordt vastgehouden. Spouwmuurisolatie is één van de vormen van gevelisolatie. Vanaf 1920 is er besloten om in huizen een spouwmuur aan te brengen dit zou vochtproblemen voorkomen. Tot ongeveer 1975 is er hierin nog geen isolatie aangebracht. De huizen na deze periode zijn wel standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Als uw woning in deze periode gebouwd is dan kunt u de spouwmuur het beste isoleren. Vraag gratis offertes aan via het contactformulier.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Bijna 25% van de warmte verlaat direct uw woning zonder isolatie. Door spouwmuurisolatie aan te brengen blijft de warmte in huis. Dit bespaart veel geld op uw jaarlijkse energierekening waardoor u de investering weer snel heeft terug verdiend. Als u last heeft van vochtproblemen in uw huis dan zult u merken dat dit een stuk minder wordt. Nog een leuk extraatje is dat de waarde van uw woning stijgt met spouwmuurisolatie. Ook heeft u een stuk minder geluidsoverlast wanneer u uw spouwmuur laat isoleren.

Verschillende isolatiematerialen

Gevelisolatie kan worden gedaan met verschillende materialen. Er bestaat vezelig isolatiemateriaal als glaswol of steenwol, korrelvormige isolatiemateriaal zoals EPS parels en perliet isolatiekorrels en er is ook isolatieschuim zoals PUR. Elke soort isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder wordt meer uitgelegd over de verschillende vormen van de materialen. Het grootste deel van isolatiematerialen wordt in platenvorm verkocht en gebruikt. Isolatieplaten zijn snel en gemakkelijk te plaatsen en, afhankelijk van het materiaal, zijn isolatieplaten eenvoudig te snijden.

Gratis offertes vergelijken
Soort isolatie (*)

Wanneer is uw woning gebouwd? (*)

Hoeveel m2 wilt u isoleren (ongeveer)? (*)

Gewenst uitvoermoment? (*)
Soort dak? (*)

Hoe wilt u het dak isoleren? (*)
EPS parels

EPS parels worden steeds vaker gebruikt voor het (na-)isoleren van spouwmuren. EPS parels zijn kleine bolletjes met een hoge isolatiewaarde. De parels bestaan voornamelijk uit waterstof en koolstof. Ze zijn ontzettend milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. Isoleren door middel van EPS parels is een eenvoudige en effectieve manier van spouwmuurisolatie. De kleine bolletjes worden, samen met een bindmiddel, tussen de spouwmuur geblazen via kleine openingen in de muur. EPS parels zijn overigens ook ongevoelig voor vocht en ze zijn bestand tegen schimmels en bacteriën.

PUR

PUR is de afkorting voor polyurethaan. Het is een materiaal wat ook gebruikt wordt voor de isolatie van een spouwmuur. Er wordt dan een vloeibaar middel in de spouw gespoten. Na enkele seconden gaat deze vloeibare stof schuimen. Na zo’n 2 minuten is de PUR uitgehard en is de isolatie klaar. De vloeistof is tijdens het in spuiten nog vloeibaar wat er dan ook voor zorgt dat alle kleine naadjes en kieren worden gevuld. PUR heeft een uitstekende isolatiewaarde en het is een duurzaam materiaal. Zoals hierboven genoemd moet het PUR uitharden. Na het uitharden vormt het één stijf blok. Het zal nu dus niet meer uitzakken, afbrokkelen of krimpen. Ook is PUR niet gevoelig voor corrosie, rot en schimmel. PUR isolatie is overigens ook erg geschikt voor mensen met een allergie en of een longaandoening. Door de lucht- en vochtdichte eigenschappen van dit materiaal wordt namelijk het binnenklimaat beschermd.

Glaswol

Glaswol is een minerale wol wat bestaat uit een combinatie van zand en gerecyclede glasscherven. Bij spouwmuurisolatie wordt glaswol in de spouw geblazen. Het wordt daarom ook wel inblaaswol genoemd. Glaswol is beschikbaar in verschillende varianten wat betreft de isolatiewaarde. Dit materiaal is geluidsabsorberend, wat dus betekent dat u geen last zal hebben van gehorigheid in uw woning. Glaswol is verkrijgbaar in zowel isolatieplaten als isolatiedekens. Dit materiaal is bestand tegen verschillende weersinvloeden en het is rotvrij. Ook vormt het geen voedingsbodem voor ongedierte. Glaswol scoort ook hoog wat betreft brandveiligheid.

spouwmuurisolatie

Subsidie

Het isoleren van uw huis wordt een stuk aantrekkelijker met een subsidie. De actuele subsidieregelingen vindt u op de website van de Rijksoverheid. Per gemeente kan overigens de subsidie verschillen. Het kan dus betekenen dat uw gemeente wel een subsidie geeft voor het isoleren van een spouwmuur. Het is dan ook verstandig om de regelingen van uw eigen gemeente goed in de gaten te houden. Spouwmuurisolatie is een investering voor uw huis waardoor u de aanschafprijs weer snel terug verdiend. Dit doet u door de jaarlijkse besparing op uw energierekening.

Kosten

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het materiaal, het oppervlakte en de dikte van de spouwmuur en de moeilijkheidsgraad. Houd natuurlijk ook rekening met de kosten die een isolatiebedrijf rekent voor het plaatsen van de isolatie, of te wel arbeidskosten en machinekosten. Glaswol kost gemiddeld €7,50 per vierkante meter en polyurethaan ongeveer €25,- per vierkante meter. Voor het laten vullen van uw spouwmuur met EPS parels moet u ongeveer €20,- tot €25,- per vierkante meter bepalen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u uw huis gaan isoleren met spouwmuurisolatie? Of bent u er niet zeker van of uw woning wel geïsoleerd is? Vraag direct vrijblijvend een offerte aan zo kunnen specialisten naar uw huis kijken. Ook als u goedkoop wilt investeren in uw woning dan kunt u één van onze experts om hulp vragen. Isolatie-Expres beschikt over een landelijk netwerk wat dan ook betekent dat er altijd een expert bij u in de buurt is. Door een offerte aan te vragen krijgt u inzicht in de kosten voor de spouwmuurisolatie van uw woning! Ook alle andere vragen op het gebied van gevelisolatie kunt u stellen aan één van onze professionals. Zij helpen u graag!