Isolatieplaten

Wanneer u overweegt uw woning beter te isoleren, dan moet u op een gegeven moment een keuze maken tussen diverse isolatie materialen. Zo bestaan er natuurlijke, synthetische en minerale isolatie materialen, die in diverse varianten aangeleverd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is PUR (polyurethaan), dit is zowel leverbaar in vloeibare substantie als in hardschuim isolatieplaten. Isolatieplaten zijn over het algemeen de meest toegepaste vorm van isolatie, zeker wanneer u ervoor kiest om zelf een deel van het pand te isoleren. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende isolatiematerialen, en de mogelijkheden van de platen.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Vraag gratis offertes aan via het contactformulier.

 
isolatieplaten

 
 

Verschillende vormen van isolatie

Isolatieplaten zijn geschikt voor diverse vormen van isolatie. Zo zijn bijvoorbeeld isolatieplaten van glaswol geschikt als dakisolatie bij schuine daken of voor een vloerisolatie, en worden platen van XPS toegepast als isolatie voor de buitenkant van het plat dak. Dankzij de vaste vorm van een isolatieplaat is het tevens mogelijk deze te monteren aan plafonds en wanden. Voor plafonds is het dan wel van belang dat u kiest voor een licht isolatiemateriaal, om verzakking te voorkomen. Bent u benieuwd naar de diverse materialen? Hieronder zetten wij er een aantal voor u op een rijtje.

Glaswol

Glaswol is één van de minerale isolatiematerialen, en bestaat uit de vezels van silicaat. De isolatieplaten van glaswol hebben gemiddeld gezien een hoge isolatiewaarde, alleen een EPS isolatieplaat heeft een hoger isolerend vermogen. De voordelen van glaswol zijn naast de hoge mate van isolatie dat het product bestand is tegen weersinvloeden en waterafstotend. Daarnaast is de glaswol dampopen en brandwerend. Het nadeel is dat de isolatieplaten kunnen leiden tot naden en kieren, waardoor er toch nog warmte ontsnapt. Zeker bij een vloerisolatie vormt dit een nadeel. Een alternatief voor glaswol isolatieplaten zijn dan glaswol isolatiedekens.

Polyurethaan (PUR)

Een tweede isolatiemateriaal dat geschikt is voor het isoleren met isolatieplaten is Polyurethaan (PUR). PUR is een familie polymeren die onder andere een vervanging vormt voor leer. Polyurethaan wordt toegepast als element voor verven en coatings, maar is dankzij de lage water doordringbaarheid ook zeer geschikt als basis voor de isolatie van uw woning. In de afgelopen jaren is PUR negatief in het nieuws geweest, met name vanwege de vermoed slechte invloed op de gezondheid. Uit onderzoek is echter gebleken dat polyurethaan in isolatie geen nadelige gevolgen heeft. Isolatieplaten van PUR past vooral toe bij de isolatie van schuine daken.

XPS

Isolatieplaten van XPS worden geproduceerd van styreen. Dit is een restproduct van aardolie, dat geplastificeerd wordt met een speciaal drijfgas. Het voordeel van XPS als isolerend product is dat het een hoge druksterkte heeft, en een gesloten celstructuur. Daarnaast neemt XPS bijna geen water op, waardoor de isolatieplaten geschikt zijn voor het gebruik aan de buitenkant van een pand. Nadeel van deze isolatieplaten is dat het product niet zeer milieuvriendelijk zijn, en chemische stoffen gebruikt bij het productieproces. Bovendien is XPS zeer brandbaar (brandklasse E), en komen er veel (schadelijke) rookgassen vrij bij ontbranding.

Zelf isoleren

Bent u van plan om zelf uw plafonds, of schuin dak te isoleren? Dan raden wij aan hiervoor gebruik te maken van isolatieplaten. Verzeker u ervan dat de platen een goede waterafstoting kennen, of leg een dampremmend folie aan als tussenlaag. Zo voorkomt u vochtproblemen zoals houtrot en schimmel. Wilt u weten welke van de bovenstaande materialen (glaswol, polyurethaan, XPS) het meest geschikt is als isolatiemateriaal? Hebt u behoefte aan een prijsindicatie op maat? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij dienen u graag van advies, of sturen u desgewenst een vrijblijvende offerte toe. Wij helpen u met alle plezier!