isolatiematerialen

Isolatiematerialen

Voor het isoleren van uw woning zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar. Deze isolatiematerialen kunnen verdeeld worden in drie categorieën: minerale materialen, natuurlijk isolatiemateriaal en synthetische isolatiematerialen. Elke vorm van isolatie heeft eigen voor- en nadelen, maar zeker is dat elk materiaal uw woning optimaal zal isoleren. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillen tussen de diverse isolatiematerialen zoals hennep isolatie, het isoleren met schapenwol of multipor, of een metisse dan wel kooltherm isolatieplaat. Hebt u na het lezen van deze pagina nog vragen over een bepaald isolatiemateriaal, of wilt u meer weten over prijzen en mogelijkheden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij geven u graag advies op maat.

Minerale materialen

Onder mineraal isolatiemateriaal wordt meestal alleen de minerale wollen glaswol en steenwol verstaan. Er zijn echter ook andere vormen van isolatie die binnen deze categorie passen. Dit zijn onder andere isoleren door middel van foamglas, multipor of perliet isolatie. Het voordeel van mineraal isolatiemateriaal is dat het duurzame producten zijn die geen chemische bestanddelen hebben. Deze isolatiematerialen hebben bovendien een hoog smeltpunt, waardoor ze een brandwerende functie hebben. Het nadeel van minerale isolatiematerialen is dat deze schadelijk voor het milieu en de gezondheid kunnen zijn.

Natuurlijk isolatiemateriaal

Wanneer u zo duurzaam mogelijk wilt wonen, dan ligt de keuze voor natuurlijk isolatiemateriaal voor de hand. Binnen deze categorie vallen producten als hennep, schapenwol, metisse, neptutherm en houtvezelisolatie. Het voordeel van de groene isolatiematerialen is dat deze prettig en veilig zijn om mee te werken. Naast de standaard warmteisolatie zorgen deze producten ook voor een vochtregulering, en bieden ze een geluidsisolerende werking. In tegen stelling tot de synthetische en minerale materialen zijn natuurlijke isolatiematerialen damp open, wat leidt tot een beter leefklimaat.

Synthetische isolatiematerialen

De laatste categorie isolatiematerialen is die van de synthetische producten. Het bekendste isolatiemateriaal dat hierin val is polyurethaan, oftewel: PUR. Synthetisch isolatiemateriaal heeft als voordeel dat het een lange levensduur kent, en makkelijk te plaatsen is. In tegen stelling tot wat vaak wordt gedacht, levert het isoleren met synthetische artikelen geen gevaren op voor de gezondheid. Ook een isolatieplaat van kooltherm valt binnen deze categorie.

Hennep isolatie

Hennep isolatie wordt gevormd van het natuurlijke isolatiemateriaal hennep. Hennep isolatie is vrij van schadelijke stoffen en levert warmte in de winter en kou in de zomer. Daarnaast zult u zien dat isoleren met hennep zorgt voor een automatische vochtregulering. Hennep isolatie is toepasbaar op uw hele woning (muren, daken, vloeren). Bovendien is Hennep een duurzaam materiaal, dat tijdens het groeiproces CO2 omzet in zuurstof.

Metisse isolatie

Metisse isolatie bestaat uit een stof gemaakt van gerecycleerd textiel. Metisse heeft daarom sterke akoestische en thermische kenmerken, waardoor het uitermate geschikt is voor het isoleren van woningen. Metisse isolatie is bij de meeste leveranciers verkrijgbaar als isolatieplaat, of op een rol. Het grote pluspunt van metisse isolatie als isolatiemateriaal is bovendien dat het zonder problemen te verwerken is, u kunt dan ook zelf aan de slag met isoleren.

Schapenwol

Schapenwol is een honderd procent natuurlijk isolatiemateriaal. Door te isoleren met schapenwol zult u in elk seizoen een optimale warmteregulering in huis hebben. Daarnaast is schapenwol vochtregulerend en damp open, en bezit het geluidsisolerende kwaliteiten. Andere voordelen van schapenwol is dat het brandwerend, zelfdovend en geurneutraliserend werkt. Uniek aan schapenwol is dat het zelfs zorgt voor isolatie wanneer het vochtig is. Schapenwol is de meest ecologische vorm van isoleren.

Neptutherm

Neptutherm is een nieuw isolatiemateriaal dat uit de middellandse zee wordt gewonnen. Neptutherm wordt geproduceerd van de slierten van afgestorven algen. Deze neptutherm ballen spoelen aan op het strand, en zijn te gebruiken als opvullend isolatiemateriaal voor vloeren of gevels. Neptutherm is 100% natuurlijk, en kent het laagste energieverbruik tijdens de productie van alle isolatiematerialen. Neptutherm is bovendien zeer veilig, en heeft geen irriterende werking op de huid of luchtwegen.

Kooltherm isolatieplaat

Een kooltherm isolatieplaat als isolatiemateriaal brengt diverse voordelen met zich mee. Zo biedt een kooltherm isolatieplaat gegarandeerd de hoogste isolatiewaarde, en heeft het brandwerende eigenschappen. Door te isoleren met een kooltherm isolatieplaat draagt u tevens bij aan een beter milieu. De NIBE certificering van het product staat hier garant voor. Tot slot is de kooltherm isolatieplaat licht van gewicht, en snel te verwerken. Ideaal voor doe-het-zelvers.

Multipor

Multipor is een uniek isolatiemateriaal dat uit zuiver mineralen bestaat. Multipor is onbrandbaar, waterafstotend, en wordt net als Kooltherm als een isolatieplaat geleverd. Dankzij de lichte samenstelling van multipor is het ook te plaatsen op plafonds en schuine daken. Multipor wordt over het algemeen toegepast als na-isolatie van binnen- en buitengevels, en is tevens geschikt voor het isoleren van steenachtige ondergronden als wanden en vloeren.

Steenwol en glaswol

Steenwol en glaswol zijn veelgebruikte isolatiematerialen in de bouw. Het voordeel van beide isolatiematerialen is dat ze makkelijk te plaatsen zijn, tegen aantrekkelijke prijzen. Het nadeel van dergelijk isolatiemateriaal is de schadelijke gevolgen die ze hebben voor zowel de gezondheid van u en uw huisgenoten, als het milieu. Bent u op zoek naar een brandwerend isolatiemateriaal, dan is glaswol uw beste optie, naast schapenwol.

Houtvezelisolatie

Een andere vorm van natuurlijke isolatie is houtvezelisolatie. Houtvezelisolatie is geschikt voor zowel uw dak en plafond, als muren en vloeren. Houtvezelisolatie biedt niet alleen bescherming tegen de kou in de winter, maar heeft ook een verkoelende werking in de zomer. Platen voor houtvezelisolatie worden gemaakt van de schors van inheemse naaldbomen, waar geen extra middelen aan worden toegevoegd. Houtvezelisolatie biedt tevens een goede vochtbalans en geluidsisolatie.

Isolatiematerialen offerte aanvragen