Subsidie isolatie

Welke subsidie of subsidies zijn mogelijk wanneer je isolatie laat plaatsen? Op deze pagina krijg je antwoord op deze vraag. Ook lees je waar je een isolatiesubsidie voor de isolatie van je woning kunt aanvragen. Het isoleren van je woning biedt vele voordelen. Het leefklimaat wordt prettiger, je stoot minder CO2 uit en je bespaart jaarlijks op je energierekening! Met een subsidie wordt de investering bovendien een stuk kleiner. Wil je ook van deze voordelen genieten en je woning (extra) laten isoleren?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan een aantal gratis offertes, zonder verplichtingen. Door deze te vergelijken, kies je zelf de specialist die het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Isolatiesubsidie 2021: welke mogelijkheden zijn er?

Wilt u uw woning isoleren? In 2021 zijn er verschillende mogelijkheden voor subsidie voor isolatie voor particulieren, bedrijven of een VvE. Sinds 2019 is de SEEH-regeling weer terug. Daarnaast zijn er gemeentelijke of andere lokale subsidies mogelijk. Tevens kunt u een lening met gunstige voorwaarden afsluiten. Ook voor een VvE of bedrijven zijn er mogelijkheden. Lees snel verder!

De verschillende mogelijkheden van isolatiesubsidie op een rij:

 • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis
 • Gemeentelijke of lokale subsidies
 • Energiebespaarlening
 • Isolatiesubsidie voor een VvE
 • Verlaagd btw-tarief op isolatiewerkzaamheden

  Gratis offertes vergelijken
  Soort isolatie (*)

  Wanneer is uw woning gebouwd? (*)

  Hoeveel m2 wilt u isoleren (ongeveer)? (*)

  Gewenst uitvoermoment? (*)
  Soort dak? (*)

  Hoe wilt u het dak isoleren? (*)
  Gratis – Vrijblijvend

  Navigeer op deze pagina direct naar:

  subsidie isolatie

  Subsidie isolatie 2021: SEEH

  Goed nieuws: sinds september 2019 is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis weer terug. U maakt aanspraak op deze overheidssteun wanneer u minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laat uitvoeren, of wanneer u advies van een isolatie-expert inwint.

  Zowel particuliere woningeigenaars als VvE’s kunnen deze steun aanvragen. U ontvangt deze subsidie voor isolatie van dak, spouwmuur, gevel, bodem of vloer en voor het laten plaatsen van isolatieglas.

  Tot wanneer kunt u de SEEH aanvragen?

  De SEEH loopt tot en met 31 december 2020. Toch is het niet zo dat u daarna de gehele isolatierekening zelf moet betalen. Vanaf 2021 wordt de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) uitgebreid met isolatie. Meer informatie vindt u op rvo.nl.

  Wilt u isolatiesubsidie voor het zelf isolatie aanbrengen? Dat is helaas niet mogelijk.

  isolatiesubsidie SEEH

  Subsidie Energiebesparing Eigen Huis 2021: voorwaarden en hoogte bedrag

  De bijdrage die u krijgt is maximaal €10.000,- per woning. Bij een zeer energiezuinig pakket krijgt u maximaal €15.000,- terug.

  De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis in 2021 heeft wel een aantal voorwaarden:

  • U laat minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregel uitvoeren.
  • U bent eigenaar van de woning én deze is uw hoofdverblijf.
  • U hebt niet eerder voor deze woning een SEEH-subsidie gekregen.
  • U vraagt de overheidssteun aan nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn.
  • Nieuwbouwwoningen komen niet in aanmerking.
  • U moet foto’s inleveren waarop duidelijk te zien is dat de maatregelen zijn uitgevoerd.
  Op rvo.nl vindt u meer informatie en meer voorwaarden over de SEEH-regeling.

  Subsidie isolatie aanvragen

  Wilt u Subsidie Energiebesparing Eigen Huis in 2021 aanvragen? Dat kan alleen nadat u de isolatiewerkzaamheden hebt laten uitvoeren én hebt betaald.

  Na deze werkzaamheden kunt u de bijdrage vanuit de overheid aanvragen. Dat doet u online met uw DigiD. Op het aanvraagformulier vult u in welke twee maatregelen u hebt laten uitvoeren. Ook geeft u aan of het de gehele woning betreft, of het aantal vierkante meters dat u hebt laten isoleren.

  Vervolgens voegt u de benodigde bijlagen toe. Dit zijn bijvoorbeeld de factuur en het betaalbewijs van de werkzaamheden.

  Een uitgebreid stappenplan voor het online aanvragen van SEEH vindt u op rvo.nl.

  Gemeentelijke of lokale isolatiesubsidies

  Sommige gemeentes en provincies geven ook subsidies voor isolatie van uw woning. Deze worden ook wel lokale subsidieregelingen genoemd. Het is altijd verstandig om bij uw gemeente en provincie te informeren of en welke mogelijkheden voor overheidssteun er zijn.

  Hoe doet u dat?

  Op energiesubsidiewijzer.nl doet u heel snel een check en u krijgt direct een overzicht van mogelijke isolatiesubsidies. U vult in waar u woont en welke isolerende maatregelen u wilt laten uitvoeren. Daarnaast zijn isolatiespecialisten ook goed op de hoogte van de mogelijkheden. Vergelijk gratis offertes om snel een goede expert in de buurt te vinden!

  Bespaar op isolatie met subsidie!

  Kies bovendien de beste specialist door offertes te vergelijken.

  Energiebespaarlening of verruiming hypotheek?

  Wilt u graag uw woning isoleren, maar heeft u op dit moment daar het budget niet voor? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om toch budget te creëren.

  Ten eerste kunt u een Energiebespaarlening aanvragen. Met deze lening van het Nationaal Energiebespaarfonds financiert u de energiebesparende maatregelen onder zeer gunstige voorwaarden. U kunt tot maximaal €65.000,- lenen en de rente ligt op 1,7%. Op energiebespaarlening.nl vindt u meer informatie.

  Ten tweede kunt u extra lenen wanneer u uw nieuwe huis laat verduurzamen. U neemt dan in de hypotheek extra ruimte op voor een betere isolatie, tot 6% van de waarde van uw woning met een maximum van €9.000,-. Wilt u meer weten? Kijk dan op milieucentraal.nl.

  Verlaagd btw-tarief op isoleren van 9%?

  Wilt u uw woning isoleren? Wanneer u daarvoor een specialist inschakelt, betaalt u over de arbeidskosten het verlaagde btw-tarief van 9%. Dit tarief geldt alleen voor het laten aanbrengen van isolatiemateriaal.

  Wanneer is dit tarief niet van toepassing?

  Laat u ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals sloopwerken of het plaatsen van zonnepanelen? Deze werkzaamheden vallen onder het 21%-tarief. Op de factuur wordt het werk gesplitst in een deel 9% en een deel 21%. Ook over de (isolatie)materialen betaalt u 21% btw.

  Wilt u meer weten over het verlaagde btw-tarief? Op belastingdienst.nl vindt u meer informatie.

  Vakman uit de buurt gezocht voor isolatie?

  Vergelijk gratis offertes en kies de specialist met de beste deal!

  Subsidie isolatie VvE

  Wilt u als Vereniging van Eigenaren energie besparen in uw gebouw en appartementen? Ook dan kunt u gebruik maken van een subsidieregeling. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is namelijk ook voor VvE’s beschikbaar.

  Waar kunt u een bijdrage voor krijgen?

  U kunt de isolatiesubsidie aanvragen voor een deskundig energieadvies en voor energiebesparende maatregelen. Er moeten minimaal twee isolatiemaatregelen getroffen worden in de bestaande thermische schil van het gebouw. Bij dak- en/of vloerisolatie moet minimaal 70% van het gehele oppervlakte laten isoleren. Wilt u meer weten over de voorwaarden van deze subsidieregeling voor VvE’s, of de hoogte van het bedrag berekenen? Kijk dan op rvo.nl.

  Isoleren van bedrijfspanden met MIA en Vamil

  Bent u benieuwd naar subsidie voor de isolatie van een bedrijfspand? Als ondernemen kunt u fiscaal voordelig investeren in energiebesparende technieken met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  Met de MIA profiteert u van een besparing van tot wel 36% op het investeringsbedrag. Deze aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.

  Met de Vamil kunt u tot 75% van de investering afschrijven. U mag zelf bepalen op welk tijdstip u dit doet, waardoor het een liquiditeit- en rentevoordeel oplevert.

  Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor bedrijven? Kijk dan op rvo.nl.

  Waarvoor isolatiesubsidie aanvragen?

  Waar wilt u de subsidie voor isolatie in 2021 voor gebruiken? Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de isolatiewaarde van uw woning te verhogen. Wilt u weten welke subsidies er zijn en welke voorwaarden er zijn? Lees snel hieronder verder voor meer informatie over subsidie voor isolatie in 2021.

  Voor onder andere de volgende isolatiemaatregelen vraagt u overheidssteun aan:

  • Dakisolatie: daarmee bespaart u tot wel 30% op uw energiekosten.
  • Vloerisolatie: nooit meer last van koude voeten.
  • Kruipruimte-isolatie: bespaar energie en voorkom vochtproblemen.
  • Zolderisolatie: verklein het te verwarmen volume.
  subsidie dakisolatie

  Subsidie dakisolatie

  Omdat warmte stijgt, kunt u met dakisolatie veel besparen op uw stookkosten. Bij dakisolatie brengt een specialist meestal isolatiemateriaal aan op de binnenkant van het dak. Uw zolder wordt daarmee een volwaardige leefruimte. Voor dakisolatie kunt u aanspraak maken op de SEEH-regeling.

  Wat zijn de voorwaarden?

  De minimale isolatiewaarde van de dakisolatie ligt op Rd 3,5 [m²K/W]. Ook moet u naast het dak isoleren ook een andere energiebesparende isolatiemaatregel treffen. Daarnaast mag u niet eerder een SEEH hebben ontvangen voor dezelfde woning.

  subsidie spouwmuurisolatie

  Subsidie spouwmuurisolatie

  Bij spouwmuurisolatie wordt er isolerend schuim of isolerende korrels aangebracht in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van de gevel. Omdat de investering van de isolatiemaatregel in verhouding laag is, is de terugverdientijd slechts drie tot vijf jaar. Bovendien kunt u subsidie krijgen.

  Welke isolatiesubsidie is er in 2021?

  De SEEH-regeling vraagt u aan bij het RVO. U kunt maximaal €10.000,- per woning krijgen, maar dan moet u wel minimaal twee energiebesparende isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren. Ook kunt u de overheidssteun pas aanvragen wanneer de werkzaamheden al afgerond en betaald zijn.

  Subsidie vloerisolatie

  Met vloerisolatie heeft u nooit meer last van koude voeten! Het isolerende materiaal wordt in de meeste gevallen aan de onderkant van de vloer aangebracht, tegen het plafond van de kruipruimte. Als uw woning geen kruipruimte heeft, brengt de vakman isolatieplaten aan bovenop de vloer. U moet dan wel nieuwe vloerbedekking laten leggen.

  Welke subsidie vraagt u aan? Wanneer u naast vloerisolatie ook een andere isolerende maatregel treft, kunt u de SEEH-ergeling aanvragen. De minimale isolatiewaarde moet minimaal Rd3,5 [m²K/W] zijn.

  Kruipruimte isolatie subsidie

  Hebt u een kruipruimte onder uw woning die niet geïsoleerd is? Naast koude voeten in de winter heeft dit als nadeel dat u via de vloer veel warmte verliest. Met de isolatie van uw kruipruimte bespaart u niet alleen op uw energiekosten, u voorkomt ook vervelende vochtproblemen door optrekkend vocht. Daarbovenop komt nog dat u subsidie kunt krijgen!

  U moet dan naast de kruipruimte-isolatie nog een andere isolatiemaatregel treffen. Daarna kunt u de SEEH aanvragen. Dat krijgt u maximaal €10.000,- terug!

  Zolderisolatie subsidie

  Ook wanneer u zolderisolatie laat aanbrengen én daarnaast een andere energiebesparende isolatiemaatregel treft, kunt u in 2021 een isolatiesubsidie aanvragen. Het gaat dan om de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, die u bij het rvo aanvraagt.

  Met zolderisolatie maakt u van uw zolder een volwaardige leefruimte. Of u kiest ervoor om de zoldervloer te isoleren. Dan is de zolder zelf niet-geïsoleerd, maar u verkleint wel het te verwarmen volume van uw woning. Daarmee bespaart u veel energie!

  subsidie woningisolatie

  Besparen op isolatiekosten? Gratis offertes vergelijken!

  Omdat isolatiewerken vaak niet goedkoop zijn, is het fijn dat er in 2021 weer een subsidie voor isolatie beschikbaar is. Maak daar slim gebruik van en schakel vandaag nog een specialist in om uw woning energiezuiniger te maken. Niet alleen geniet u van een prettiger leefklimaat in huis, ook bespaart u jaarlijks aanzienlijk op de energiekosten.

  Start nu uw gratis offerteaanvraag!

  U ontvangt snel een aantal gratis én vrijblijvende offertes van isolatiespecialisten bij u in de buurt. Zij zijn u graag van dienst met een professionele plaatsing. Daarnaast vertellen ze u graag welke isolatiesubsidies u kunt aanvragen. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!