plat dak isoleren

Plat dak isoleren

Hoewel de meeste aandacht van aanbieders van dakisolatie uit gaat naar de isolatie van schuine daken, is het zeker ook mogelijk om uw plat dak te voorzien van een isolatielaag. Hiervoor kunt u kiezen uit twee opties; warme of koude isolatie. Bij de eerste variant isoleert u de buitenkant van het plat dak, bij de tweede de binnenkant. Daarnaast is het ook mogelijk om van uw plat dak een groen dak te maken. Dit zorgt voor isolatie en draagt tevens bij aan een beter milieu. Op deze pagina vindt u meer informatie over het isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor een plat dak isolatie, en geven we advies over het isoleren van buitenaf, of juist van binnen. Hebt u behoefte aan meer informatie, of wilt u graag meer inzicht in de prijzen? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen. Wij zijn u graag van dienst.

Isolatie aan de binnenkant

Voor de isolatie van de binnenkant van het plat dak maakt een dakdekker meestal gebruik van steenwol als isolatiemateriaal. Het voordeel van dit isolatiemateriaal is dat het naast warmte isolerende ook brandwerende kenmerken heeft. De isolering van platte daken aan de binnenkant wordt ook wel aangeduid met de term koud-dakconstructie. Men bevestigt het isolatiemateriaal tussen de dragende constructie en het plat dak. Het dakoppervlak neemt vervolgens de buitentemperatuur aan. Nadeel van een koud-dakconstructie is dat ontstaan vocht nergens naar toe kan. Het gevolg is dat dit vocht zich in de dakconstructie nestelt. Heeft u een houten constructie, dan loopt u het risico op houtrot en schimmel. Om dergelijke problemen te voorkomen plaatsen wij eventueel dampremmend folie aan de binnenkant van de isolatie.

Buitenaf isoleren

Isolatie van het plat dak aan de buitenkant vormt een goed alternatief voor koud-dak variant. Deze vorm van isolatie wordt ook wel een warm-dakconstructie genoemd. Het isolatiemateriaal, in de meeste gevallen XPS, zal aan de buitenkant van het dakoppervlak worden geplaatst, waardoor het dak de binnentemperatuur aanneemt. Omdat men voor de buitenkant isolering van het plat dak gebruik maakt van isolatieplaten, komt deze iets hoger te liggen. Een risico van het isoleren van de buitenkant is dat de afwatering niet correct wordt afgesteld. Door een gebrekkige afwatering kan er stilstaand water op het plat dak ontstaan, dit heeft als mogelijk gevolg dat het isolatiemateriaal water opneemt, waardoor het de isolerende werking verliest.

Diverse isolatiematerialen

Voor het isoleren van platte daken gebruiken dakspecialisten twee verschillende materialen. Voor de isolering van de binnenkant is steenwol een populair product, voor de isolatie van de buitenkant XPS. Beide producten zijn zeer geschikt als isolatiemateriaal, en hebben specifieke kenmerken.

  • Steenwol: Heeft een hoge isolatiewaarde, en een goede geluidsisolerende werking. Wordt aan de binnenkant van het dakoppervlak geplaatst. Steenwol kent men ook wel als rockwool, en is bij de meeste bouwbedrijven verkrijgbaar. Additioneel voordeel van het isolatiemateriaal is de brandwerendheid, en vastheid. Rotswol is bovendien een natuurlijk product, waardoor schimmels en bacteriën weinig kans maken.
  • XPS: een kunststof materiaal dat gemaakt wordt van een restproduct van aardolie (styreen). XPS staat tevens bekend als styrofoam. Als isolatiemateriaal bestaat het in isolatieplaten met een gesloten celstructuur en hoge druksterkte. Het nadeel van het materiaal is dat het gezien de grondstof geen milieuvriendelijk product is.

Groen dak isolatie

Voor de isolatie van uw plat dak kunt u ook kiezen voor vegetatie als isolatiemateriaal. Dit kan natuurlijk alleen aan de buitenkant worden toegepast. Een groen dak kan in extensieve en intensieve variant bestaan. In de eerste variant is de begroeiing een combinatie van vetplanten, vetkruiden, kruiden, mos en of gras. In de tweede variant zijn ook struiken en bomen onderdeel van de groen dak begroeiing. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een groen dak geschikt als isolering in zowel winter als zomer. U kunt hiermee tot wel honderd euro per uur besparen. Het nadeel van een groen dak is dat het afhankelijk is van de mate van vochtigheid in de opbouwlagen tijdens de winter. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van een groen dak. Vul hiervoor ons contactformulier in.

Vrijblijvende offerte

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het isoleren van uw plat dak aan de binnenkant of buitenkant, wilt u weten of een groen dak genoeg besparing oplevert om dit een aantrekkelijke keuze te maken? Geef via ons contactformulier uw wensen aan, en wij helpen u zo snel mogelijk aan de gevraagde informatie. Desgewenst kunnen wij u ook enkele vrijblijvende offertes toesturen van leveranciers uit uw omgeving. Wij zijn u graag van dienst!