isolatie schapenwol

Schapenwol isolatie

Bij schapenwol wordt er in eerste instantie niet aan isolatie gedacht. Toch heeft het een heleboel eigenschappen die van pas komen als isolatiemateriaal en passen in een milieubewuste bouwen. Door de goede isolatiewaarden en eigenschappen kopen steeds meer mensen dit om hun huis te isoleren. Wilt u ook schapenwol kopen? Of wilt u meer weten over de prijzen? Neem vrijblijvend contact met ons op en vergelijk de offertes van de bij ons aangesloten isolatiebedrijven.

Productieproces van schapenwol

Het is productieproces van schapenwol begint natuurlijk met het scheren van de schapen en het ontvetten van de wol. Hierna wordt het gewassen en op een milieubewuste wijze behandeld met soda zout. Dit wordt gedaan zodat insecten zich niet in de wol gaan vestigen. Waar bij andere isolatiematerialen bindmiddelen of brandvertragers worden toegepast tijdens de fabricering gebeurt dit niet bij het productieproces van schapenwol. De dekens van schapenwol worden gemaakt door middel van vernaalding. Nederland telt ongeveer 1.9 miljoen schapen en deze produceren ongeveer 2500 ton wol. Naast de Nederlandse wol worden er uit het buitenland ook nog vachten gehaald voor de productie van dit isolatiemateriaal.

Voordelen van het isolatiemateriaal

Een van de waaraan een isolatiemateriaal moet voldoen is dat het lang meegaat. Schapenwol gaat (uit testen gebleken) ongeveer 100 jaren mee. Door de open structuur van de wol heeft het optimale isolatie-eigenschappen. Verder heeft het door de lage dichtheid een brandvertragende eigenschap en is het zelfdovend. De wol is damp- en vochtregulerend doordat het ongeveer een derde van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen. Verder zet het schadelijke gassen om in onschadelijke aminozuren. Dit komt ten goede van het binnenklimaat van een woning. Met schapenwol kan dampopen gebouwd worden en het is onderhoudsvrij. Een laatste voordeel is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Steenwol bijvoorbeeld, irriteert de huid, waardoor stofkapjes en handschoenen nodig zijn, bij het gebruiken van schapenwol is dit niet nodig. Een nadeel is de prijs, het is relatief duur.

Isolatiewaarden

Isolatiewaarden worden gemeten door te kijken hoe goed een materiaal de warmte vast kan houden. Schapenwol heeft een zeer hoge isolatiewaarden doordat de warmteopslagcapaciteit erg hoog is. De hoge isolatiewaarden zorgen er dus voor dat het huis goed geïsoleerd en warm is in de winter. De isolatiewaarden liggen tussen 1.720 en 1.750 J/kgK. Buiten de isolatiewaarden om heeft wol ook nog een zeer goede akoestische eigenschap.

Prijzen

Schapenwol wordt (nog) niet verkocht bij de bouwmarkt en dat maakt het kopen lastig. De vraag neemt langzaam toe maar wordt nog gedrukt door de hoge prijs. De makkelijkste manier om zelf dit materiaal te kopen is via het internet. De prijs van schapenwol is relatief duur in vergelijking met andere isolatiematerialen. Doordat het goed in het ‘groene bouwen’ past kiezen toch steeds meer mensen voor de isolatie. U kunt bij ons verschillende offertes aanvragen en de prijzen van isolatiebedrijven vergelijken die bij ons zijn aangesloten. Om u een goed beeld te geven van de prijzen hebben we voor u onderzoek gedaan. Blackmountain is een merk dat schapenwol levert dat bestaat uit 95% wol en 5% smeltvezels en borax. De prijzen beginnen voor platen met de afmeting: 1200 x 600 (Rd> 3.00m2 K/W) op ongeveer €21,- per vierkante meter. Wilt u bij ons offertes vergelijken? Neem dan contact met ons op.

Toepassingen

Door de isolatiewaarden en alle andere positieve eigenschappen past schapenwol goed in de ideeën die men heeft over verantwoord en milieubewust bouwen. Het wordt daarom ook toegepast in gevels, scheidingswanden, plafonds en tussenvloeren. Schapenwol is tevens goed toepasbaar op leidingen en armaturen omdat het de schadelijke gassen zoals ammoniak, SO2, NOx en formaldehyde uit de lucht kan halen. Vieze luchtjes en rook kunnen ook worden omgezet door schapenwol. Door het isoleren van uw vloeren met kunt u in korte tijd uw stookkosten verlagen. Er wordt jaarlijks gemiddeld 300 kuub gas bespaard door uw vloeren te isoleren. Omdat schapenwol zulke goede isolatiewaarden heeft kunt u door te isoleren veel geld besparen. Naast vloerisolatie kunt u de energierekening verlagen door de muren te isoleren. Muurisolatie kan makkelijk worden aangebracht. Hierdoor is de prijs voor het isoleren van uw muren relatief laag. De brandwerende eigenschap die de wol van schapen heeft maakt het ideaal voor de isolatie van gevels. Via het dak ontsnapt vaak warmte omdat er geen goede isolatie is. Om uw dak goed te isoleren kunt u schapenwol gebruiken. De isolatiewaarden, brandwerende en vochtregulerende eigenschappen maakt dat meer mensen besluiten deze isolatie te kopen voor het dak.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u schapenwol isolatie materiaal kopen? Of zoekt u een isolatiebedrijf om uw huis van schapenwol isolatie te voorzien? Ons bedrijf heeft een landelijke dekking, er is dus altijd een isolatiebedrijf bij u in de buurt. De isolatiebedrijven die gelieerd zijn aan Isolatie Expres zijn vakbekwaam en professioneel. Bij ons kunt u verschillende offertes aanvragen om de prijzen van schapenwol te vergelijken. Bespaar nu geld en vraag een offerte aan!