‘Kosten woningisolatie moeten aftrekbaar zijn’

GroenLinks wil kosten van het isoleren van huizen aftrekken van de belasting. Met dat idee probeert de groene partij meer mensen over te halen om hun huis te isoleren. Het mag 500 miljoen euro kosten.

Investeren in isoleren

En 500 miljoen is niet de absolute bovengrens, zegt kandidaat-kamerlid Bram van Ojik op BNR. “Net als van de andere partijen wordt ons verkiezingsprogramma doorgerekend. Dan ga je uit van een eerste bedrag, maar uiteraard zijn de kosten afhankelijk van het aantal mensen die hier gebruik van maken. Is het een succes, trekken we er meer geld voor uit, het is een investering.”

Zonnepanelen

De milieusubsidie op zonnepanelen was een groot succes. “Een investering die goed is geweest voor de werkgelegenheid, het milieu en voor de portemonnee”, aldus Van Ojik. “Gelukkig is die subsidie weer beschikbaar.”

Lening en aftrek

In het Kunduz-akkoord worden al goedkope leningen aangeboden voor mensen die interesse hebben om hun huis beter te isoleren. “Naast die leningen kun je ook aftrek krijgen. Het is heel belangrijk, goede isolatie. We willen ook kijken of we de isolatie in het goedkope BTW-tarief kunnen krijgen. Zo proberen we een beslissende stap te zetten in het isoleren van woningen in Nederland.”

GroenLinks wil dit plan betaalbaar maken door te besparen op subsidies aan vervuilende industrie├źn.

Bron: BNR